Zuid-Tanzania safari rondreis buiten de gebaande paden

Tanzania - Off the beaten track

Tanzania safari rondreisBuiten de gebaande paden biedt Tanzania ook zeer veel moois dat een bezoek meer dan de moeite waard maakt. Een aantal prachtige nationale parken, idyllische stranden en afgelegen gebergtes die nog weinig bezocht worden door toeristen, hebben we voor je op een rijtje gezet. Vraag ons gerust naar meer ongerepte mooie plekken in Tanzania.

Safari - Southern Circuit en West Tanzania

De Nationale Parken Mikumi, Ruaha, Gombe Stream, Mahale en het Selous Game Reserve zijn minder toeristisch dan de parken in het noorden van Tanzania en bieden veel ongerepte natuur.

Het uitgestrekte Selous Game Reserve is prachtig en is 1 van Afrika’s grootste beschermde wildreservaten. Naast jeep safari’s kun je hier ook bootsafari’s over de Rufiji rivier maken en een safari te voet onder begeleiding van een wildlife ranger. In Mikumi kun je in korte tijd veel wildlife spotten en is leuk in combinatie met de Udzungwa Mountains waar je een mooie tocht door het tropische regenwoud kunt maken. Ruaha National Park is ook geweldig, de flora en fauna overlapt in dit gebied met die van Zuidelijk-Afrika en biedt leefgebied aan het grootste aantal olifanten in Oost-Afrika.

De parken in het zuiden zijn goed te combineren met een Fly In Safari naar Mahale en Gombe Stream, welke gelegen zijn in West Tanzania aan het Lake Tanganyika, ‘s werelds langste zoetwater meer. De parken zijn beroemd om de chimpansees die er leven en de vele wetenschappelijke gedragsonderzoeken die hier o.a. door Jane Goodall al vanaf 1960 uitgevoerd worden.

Klimtochten te voet en op de fiets

Naast de Kilimanjaro heeft Tanzania nog veel meer mooie berggebieden waar je uitdagende wandelingen kunt maken, zoals Mount Meru en de Ngorongoro Kraterhooglanden. Socialist Peak gelegen op 4566 m is in een 3-daagse expeditie te bereiken.

In de Usambara Mountains en Udzungwa Mountains kunnen wandelliefhebbers ook terecht en vollop genieten van de unieke flora en fauna die hier te vinden is. Diverse halve, hele en meerdaagse tochten zijn hier mogelijk, gecombineerd met een culturele village tour of een bezoek aan een waterval.

Naast wandeltochten biedt het Usambara gebergte ook voor mountainbikers erg mooie en uitdagende routes, langs kleine bergdorpjes en uitgestrekte groene theeplantages. Vraag ons naar de diverse mogelijkheden.

Idyllische stranden en eilanden

De eilanden Pemba en Mafia, respectievelijk ten noorden en zuiden van het populaire Zanzibar, zijn veel minder bekend bij toeristen maar zeker net zo fraai. Er zijn minder uitgestrekte zandstranden als op Zanzibar, maar de vele mangroves rondom het eiland zijn prachtig voor het maken van een kajaktocht. Beide eilanden hebben een groot Marine Park en zijn voor duik- en snorkelliefhebbers een waar paradijs. Pemba eiland bestaat veel uit rotsen, waar indrukwekkende wall en drift dives kunnen worden gemaakt. In de maanden oktober tot aan maart zijn bij Mafia eiland enorme ‘whale sharks’ van heel dichtbij te bewonderen.

Ook het vasteland van Tanzania kent schitterende plekjes om rustig te genieten van zon, zee en strand. Zoals in de omgeving van Pangani en Bagamoyo, waar voor de kust gedoken en gesnorkeld kan worden. Bagamoyo is een historische plek waar in de 19de eeuw tijdens de kolonisatie veel werd gehandeld in ivoor en slaven. Voor ontdekkingsreizigers als David Livingstone en Henry Morton Stanley was Bagamoyo de plek waar zij hun reizen over het Afrikaanse continent begonnen en eindigden. De accommodaties op deze lokaties zijn kleinschalig en veelal ‘eco friendly’.

Meet the locals

Naast de inheemse Maasai leven er nog honderden andere bijzondere volkeren in Tanzania. Zo kun je kennis maken met de Chagga tribe, zij leven hoofdzakelijk van de oogst van de vruchtbare grond aan de voet van de Kilimanjaro. Dit gebied heeft een ideaal klimaat voor bananen- en koffieplantages. Tijdens een tour word je rondgeleid door lokale koffieboeren die je vertellen over de activiteiten van plukken, pellen, wassen, drogen tot aan het branden en malen van de koffiebonen.

Nabij Lake Eyasi leeft nog een zeer traditioneel volk, de Hadzabe stam, ook wel bosjesmannen genoemd. Met pijl en boog trekken ze er iedere dag op uit om hun vrouwen en kinderen van een verse maaltijd te kunnen voorzien.

Ook elders in Tanzania kun je kennismaken met diverse interessante volkeren. Naast culturele excursies bieden wij ook een aantal homestay verblijven aan. Je overnacht dan bij een lokale familie en ervaart van heel dichtbij hoe zij leven.

Meer reisaanbod Tanzania:

Assistentie nodig bij het maken van een keuze?

Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk reisadvies en offerte op maat.

Translate »