maasai hiken bush keniaIn mei 2019 een week verbleven bij Sankale en Manon.

Vanuit hun schitterend opgezette basecamp voorzichtig kennis gemaakt met Keniaanse gewoontes, erg indrukwekkend en soms ook confronterend om te zien dat al onze “wetenschappelijke kennis” schijnbaar op niets is gebaseerd en de Masai daarvan al duizenden jaren het levend bewijs vormen.

Aansluitend vier dagen met een aantal Masai een Bushtrip ondernomen. Daar waar ik aanvankelijk een lichte vrees had voor een “gespeeld vermaak met een aantal Masai figuranten” heeft de daadwerkelijke setting dit idee direct bij me weg genomen. Dit toont wat mij betreft tevens de puurheid aan van de wijze waarop Manon en Sankale hun gasten laten kennismaken met de werkelijke leefwijze van de Masai.

Tijdens de trip word je ingewijd in de tradities van de Masai bevolking en leer je hoe zij (over) leven in een natuur die “onze” natuur doet verbleken tot een eenvoudig parkje, het zuivere van de omgeving vervangt ongemerkt de (denk)structuur van je reguliere bestaan.

Omdat wij als Europeanen niet in staat zijn op dergelijke wijze te overleven werd er op de plek waar we overnachtten gekookt, de benodigdheden hiervoor werden door dragers meegenomen, ook hierin zie je dat Manon en Sankale het prima hebben georganiseerd zonder concessies te doen aan de puurheid van de setting.

Eenmaal thuis stel ik mezelf de vraag of de vakantie aan mijn verwachting heeft voldaan, dat heeft het absoluut!

Terwijl de meeste reguliere westers opgezette vakanties een overgrote dosis “meer van hetzelfde” in zich dragen heeft het optrekken met de Masai me een betere wereld getoond.

Daar waar westerlingen denken te zijn aangesteld als heerser over de natuur maakt de Masai er deel van uit en leeft hiermee in volledige harmonie. Een wereld van verschil die je telkens opnieuw ervaart wanneer je je begeeft in het gebied waarin Sankale en Manon leven.

Ik hoop dat mijn bezoek aan de Masai geen enkele indruk heeft gemaakt en ik op geen enkele wijze bijdraag aan zelfs maar de minimaalste verandering aan hun levenswijze.

Ik ben er stil van………..

Groet Karl


Bekijk reiservaringen van andere klanten.

Translate »