Oeganda en Rwanda-Highlights

Oeganda en Rwanda - Highlights

_dsc0070-smallOeganda en Rwanda zijn gelegen in het hart van Afrika en worden omringt door meren, rivieren en vulkanische gebergtes. Alles is er prachtig groen, van theeplantages en rivier oevers tot aan dichte mistige regenwouden en moeraslandschappen. De regenwouden in de bergen hebben het ideale klimaat en vegetatie voor berggorilla’s en chimpansees. Deze landen zijn ook het leefgebied van olifanten, zebra’s, nijlpaarden en leeuwen en maken dit een verrassend mooie vakantiebestemming.

Gorilla en Chimpansee trekkings

Oog in oog staan met een reusachtige Silverback Berggorilla net als Diani Fossey in de film Gorilla’s in the mist’, is een echte onvergetelijke ervaring! Deze gigantische dieren komen alleen voor in Oeganda, Rwanda en Congo en zijn door stroperij de afgelopen jaren sterk in aantal afgenomen.

Om dichtbij de Berggorilla’s te mogen komen zijn strenge regels opgesteld. Per dag mag slechts een klein groepje mensen onder leiding van een gids in het territorium van een gorrillagroep (familie) komen. De ‘permits’ zijn daarom erg prijzig, maar de beleving is werkelijk uniek en adembenemend. Wij bieden geheel verzorgde ‘gorilla trackings’ aan in Bwindi Impenetrable Park in het zuiden van Oeganda en in Vulcanoes National park in het noorden van Rwanda.

Ook leven er in Oeganda en Rwanda diverse groepen Chimpansees in het wild die je van dichtbij kunt bewonderen o.a. in Kibale Forest. Dit prachtige tropische regenwoud is het leefgebied van 12 andere apensoorten en ruim 300 verschillende vogelsoorten. De chimpansees hebben (98% overeenkomstig DNA met dat van de mens) en net als de gorilla’s veel te lijden onder stroperij en illegale handel. Jane Goodall, een bekende Engelse onderzoekster, heeft centra opgezet om chimpansees, gered uit handen van illegale handelaren, op te vangen. Op Ngamba eiland in Lake Victoria is een centrum dat je kunt bezoeken vanaf Entebbe/Kampala.

Meren en watervallen

Oeganda grenst in het zuiden aan Afrika’s grootste meer Lake Victoria, daar waar de langste rivier ter wereld de Nijl, haar oorsprong vindt. Vanaf het plaatsje Jinja zijn de stroomversnellingen in de rivier uitermate geschikt en populair voor wild water raften.
Rwanda heeft Lake Kivu, een groot en prachtig meer in het oosten van het land met kleine pittoreske dorpjes. Samen met de vele andere kleine meren en aftakkingen van de Nijl, maken deze waterpartijen het land van Oeganda en Rwanda zo ongelofelijk vruchtbaar en groen.

In het noorden van Oeganda ligt Murchison Falls National Park. De rivier de Nijl stort hier op weg naar de Middellandse zee met veel geweld 45 meter naar beneden. Naast een bezoek aan deze spectaculaire waterval en een mooie boottochtje over de rivier tussen krokodillen en nijlpaarden, is er in dit nationale park meer wildlife te spotten. Met een 4×4 auto en een gids kun je een avontuurlijke game drive maken en ga je op zoek naar leeuwen, olifanten, buffels, giraffen, luipaarden en Oeganda Kobs.

Meer prachtige watervallen en meren die een bezoek waard zijn: de Sipi Falls in het oosten van Oeganda, Lake Bunyony, Lake Mutanda en Lake Mburo in het zuiden, Lake Edward en Lake George in het westen en Lake Burera in het noorden van Rwanda.

Safari Parken

Oeganda en Rwanda zijn vooral bekend vanwege de ‘Gorilla Trackings’ en minder populair bij toeristen als het gaat om een ‘echte’ safari beleving. Echter is dit geheel onterecht en kun je in deze landen wel degelijk avontuurlijke safari activiteiten ondernemen.

Zo kent Oeganda het prachtige Queen Elizabeth National Park gelegen tussen Lake Edward en Lake George. De twee meren worden verbonden door het Kazinga kanaal, waar het langs de oevers heerlijk vertoeven is voor kuddes olifanten, nijlpaarden, buffels, antilopen en bavianen. In het zuidelijke deel van het park kun je met een beetje geluk de bijzondere boomklimmende leeuwen spotten.
Murchison Falls National Park in het noorden van Oeganda biedt ook veel drassige oevers waar vergelijkbare wilde dieren leven, die je tijdens een boottocht of game drive kunt zien. Vanaf Kampala hier naar toe is Ziwa Rhino Sancturay, waar de laatste 15 neushoorns van Oeganda in het wild te bewonderen zijn, tevens een bezoek waard.

Rwanda kent een grote uitgestrekte savanne, het Akagera National Park en is het leefgebied van leeuwen, luipaarden, olifanten, zebra’s, giraffen en nijlpaarden. De dichtheid van de dieren is niet te vergelijken met de populaire parken in Kenia en Tanzania, maar het voordeel is dat je het park maar met enkele andere toeristen hoeft te delen.

Meer reisaanbod Oeganda en Rwanda:

Assistentie nodig bij het maken van een keuze?

Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk reisadvies en offerte op maat.

Translate »