Reisinformatie Oost-Afrika

Antwoorden op veel gestelde vragen over reizen naar Oost-Afrika

Klimaat en beste reistijd
Van juni tot oktober is een ideale periode om naar Oost-Afrika af te reizen. Het is dan meestal geheel droog met aangename temperaturen tussen de 25 en 30 graden. In de nachten kan het, vooral in de noordelijke hoger gelegen gebieden, wat afkoelen. Van november tot half december is er een kort regenseizoen met af en toe een flinke regenbui, maar vaak snel weer gevolgd door de zon. Daarna volgen twee relatief droge en warme maanden, januari en februari. Het lange en hevige regenseizoen is van maart t/m medio mei. De nationale parken zijn dan vaak moeilijker te bereiken vanwege de modderige wegen. Het voordeel van reizen in deze periode is dat er minder andere toeristen zijn en ook zijn de tarieven gunstiger.

Voorzorgsmaatregelen gezondheid
In veel gebieden van Oost-Afrika komt Malaria voor. Ook andere tropenziekten als Cholera en Hepatitis zijn veelvoorkomend. Wij adviseren je dan ook om een aantal maanden voor je reis een afspraak te maken met de GGD of je huisarts. Zij beschikken over actuele informatie omtrent inentingen en andere gezondheidsrisico’s in de verschillende landen van Oost-Afrika. Tegenwoordig dien je bij aankomst op het vliegveld ook aan te kunnen tonen dat je bent ingeënt tegen Yellow Fever. Bij de GGD in Nederland kan een ‘Yellow Fever’- stempel worden verkregen als bewijs hiervoor. Neem altijd een insectenwerend middel mee met voldoende concentratie deet. Diarree-remmers zijn ook raadzaam om mee te nemen. Drink alleen water uit gesealde flesjes/ blikjes. Voorkom het eten van salades of fruit dat gewassen is met tapwater.

Grensdocumenten en visa
Om Tanzania, Kenia, Oeganda en/of Rwanda te kunnen bezoeken, heb je naast een geldig paspoort te allen tijde een visum nodig. Visa kunnen vooraf worden aangevraagd in Nederland bij de betreffende ambassades of via een algemene visumdienst. In bepaalde landen zijn ook mogelijkheden om uw visum online aan te vragen of bij aankomst op de luchthaven te kopen. Indien je meer wilt weten over bovenstaande aspecten of als je andere vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op.

Reis- en annuleringsverzekering
Wij adviseren je altijd om een goede reisverzekering af te sluiten, voor zowel verlies- en/of diefstal van je bezittingen, als voor het verlenen van medische zorg in het buitenland, inclusief een Buiten-Europa dekking. Let er hierbij op dat, indien dit voor je van toepassing is, je ook verzekerd bent tijdens een beklimming van een berg, een jeep-, fiets-, wandel, kano- en/of bootsafari in wildparken, het reizen met kleine vliegtuigjes en/of een hete luchtballon. Op verzoek kunnen wij (indien niet inbegrepen in de reis) voor je een aanvullende Flying Doctor’s Emergency Insurance afsluiten. In geval van nood worden de kosten van het vervoer naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis hiermee gedekt. Benodigde medische verzorging en verblijf in het ziekenhuis worden hier niet mee gedekt en dien je via je eigen zorgverzekering in Nederland onder te brengen.
Daarnaast is ons advies om een passende annuleringsverzekering af te sluiten indien je door omstandigheden niet in staat bent aan je reis deel te nemen of je jouw reis onverhoopt vroegtijdig moet beëindigen.

Veiligheid
Tanzania, Kenia, Oeganda en Rwanda zijn over het algemeen veilige landen. Er is wel af en toe wat onrust, net als vandaag de dag in veel gebieden in de wereld, zoals kleine politieke demonstraties en terreurdreigingen. Dit wordt door het ministerie van buitenlandse zaken op de voet gevolgd. De reisadviezen die zij afgeven zijn voor ons leidend en indien nodig zullen wij programma’s aanpassen om eventuele risico gebieden te mijden.
De lokale bevolking is erg gastvrij. Maar helaas is diefstal iets waar je altijd voor op je hoede dient te zijn. Zeker toeristen met waardevolle spullen zijn in deze landen vaker het doelwit. Let daarom goed op je eigendommen. Het is verstandig om niet strikt noodzakelijke waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis te laten. Indien je spullen achterlaat in een kluis in het hotel, vraag dan altijd een bewijs van afgifte. Voorkom het betreden van afgelegen gebieden en stranden met veel cash geld op zak, camera’s, telefoons, horloges en sieraden. Ook raden wij je ten strengste af om er ‘s avonds alleen op uit te trekken.

Elektriciteit
Oost-Afrika heeft een ander stopcontacten systeem als dat wij kennen. Neem daarom altijd een wereldstekker mee. Ook dien je rekening te houden met stroomuitval of voltageverschillen.

Kleding
Vanwege het tropische klimaat is het prettig om luchtige kleding te dragen. In de hoger gelegen gebieden kan het ‘s avonds en ‘s nachts wat afkoelen. Neem dus ook 1 of 2 warmere kledingstukken mee. Ook wordt het dragen van kleding met lange mouwen en broekspijpen aangeraden om de steken van muggen te voorkomen (vooral ‘s avonds zijn de muggen actief).
In bepaalde gebieden waar veel moslims wonen, zoals aan de kust en op Zanzibar, wordt het op prijs gesteld als vrouwen hun benen en schouders zoveel mogelijk bedekken. Bij het hotel en op het strand wordt het dragen van minder bedekkende kleding door toeristen wel geaccepteerd.
Voor het beklimmen van de Kilimanjaro is het advies om veel laagjes kleding te dragen. Naarmate je hoger komt, wordt het vanzelfsprekend steeds kouder. Warme onderkleding, een dikke trui en broek, een winddichte jas, muts en handschoenen zijn nodig om de kou op de top te kunnen weerstaan. Een uitgebreide kledingadvieslijst voor de Kilimanjaro kunnen wij je toesturen per e-mail.

Geld
In grote steden als Dar es Salaam, Nairobi, Mombasa, Arusha, Kampala, Entebbe, Kigali en op Zanzibar zijn voldoende mogelijkheden om cashgeld om te wisselen in lokale valuta, zowel dollars als euro’s worden geaccepteerd. Houdt er wel rekening mee dat de wisselkoersen onderling sterk kunnen verschillen en dat oude US Dollar biljetten niet worden geaccepteerd. Ook zijn in deze steden genoeg banken waar je geld op kan nemen met je Maestro, Visa of Creditcard. Let wel op dat je bankpas op pinnen buiten Europa staat ingesteld.
Houdt tevens rekening met het feit dat in de meeste lodges en kampen in de nationale parken alleen cash kan worden afgerekend.

Fotograferen
Neem voldoende geheugenkaarten/ batterijen mee voor je digitale camera. Ook is het aan te raden om een opgeladen reserve accu mee te nemen, omdat het niet overal mogelijk is om je camera op te laden i.v.m. elektriciteitsproblemen. Bescherm je camera goed tegen stof en extreme temperaturen en wees alert op diefstal. Het fotograferen op vliegvelden en in overheidsgebouwen is meestal niet toegestaan. Vraag daarom altijd eerst toestemming, ook als je foto’s wilt maken van de lokale bevolking.

Op safari
Tijdens bezoeken aan wildparken word je te allen tijde begeleid door een van onze gidsen. Belangrijk is dat je de instructies van de gids opvolgt om niet onnodig je veiligheid en die van anderen in gevaar te brengen. Blijf op voldoende afstand van de wilde dieren en maak geen onverwachte harde geluiden, omdat dit een schrikreactie bij de dieren kan opwekken. Houdt het natuurgebied schoon en gooi afval netjes in de daarvoor bestemde bakken. Pas op met etenswaren, ook in de auto. Loslopende apen hebben dit zeer snel in de gaten, ze klimmen door het raam of dak van de auto en voor je het weet is je lunchpakket verdwenen.

Safari auto’s
De auto’s zijn 4×4 aangedreven en hebben een dak dat uitklapbaar is om vanuit de auto de dieren goed te kunnen bekijken. Ook biedt het afdakje schaduw tegen de vaak brandende zon. Ondanks dat de auto’s goed worden onderhouden, kan het als gevolg van de vele onverharde wegen en extreme hitte, dat de auto toch pech krijgt. Meestal kan het probleem snel verholpen worden door onze ervaren chauffeurs. In het uiterste geval zal zo spoedig mogelijk voor vervangend vervoer worden gezorgd.

Reizen met kinderen
Wij hebben zeer goede ervaringen met het reizen met kinderen in deze landen. De vele natuurparken met wilde dieren zijn bijzonder vermakelijk, maar ook het strand is heerlijk vertoeven voor de kleintjes. Wij stemmen de te rijden afstanden af op kinderen en creëren voldoende stops onderweg. Wij hebben een aantal erg leuke kindvriendelijke hotels en lodges in ons aanbod waar je heerlijk met je kinderen kunt verblijven. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Hoogteziekte
Als je de Kilimanjaro gaat beklimmen, kun je last krijgen van hoogteziekte i.v.m. de ijle lucht op grote hoogte. Je kunt dit zoveel mogelijk voorkomen door langzaam te lopen en genoeg tijd te nemen om je lichaam te laten wennen aan de luchtsamenstelling op hoogte. Wij adviseren daarom om een acclimatisatie dag in het programma op te nemen. Meer tips over hoe je jezelf het beste kan voorbereiden op de expeditie, kunnen wij je toesturen per e-mail.

Aankomst
Bij aankomst op het vliegveld zal er iemand van onze organisatie je op het vliegveld (of elders; busstation/ haven) verwelkomen en naar je hotel brengen. Ook als je vlucht vertraagd is, wacht er iemand van ons totdat je gearriveerd bent.

Bagage binnenlandse vluchten
Voor binnenlandse vluchten gelden restricties voor het meenemen van bagage. In veel gevallen is dit beperkt tot 15 kilo p.p. inclusief handbagage en zijn alleen zachte reistassen toegestaan (dus geen harde koffers). Voor de exacte voorwaarden verwijzen wij je naar de website van de betreffende airline.

Geen plastic tassen
In Kenia, Tanzania en Rwanda is een verbod op het gebruik en de verkoop van plastic tassen. Er worden boetes opgelegd ook bij toeristen. Voorkom het gebruik van plastic tassen in je bagage bij aankomst op het vliegveld.

Fooien
Een extra beloning als blijk van waardering in de vorm van een tip wordt erg op prijs gesteld. De gangbare tarieven hiervoor zijn (tarieven per dag/per groep): Hoofdgids/ chauffeur: 20 USD. Assistent gids en eventuele meereizende kok: 15 USD. Dragers (bij Mount Kilimanjaro of Mount Kenia): 5-10 USD.

Giften
Wij raden je af om geld, pennen of snoep uit te delen aan mensen op straat. Dit bevordert het bedelen. Wil je toch graag een donatie doen, dan adviseren wij om dit aan een concreet opgezet ontwikkelingsproject te geven. Wij kunnen je hier indien gewenst nader over informeren.

Is jouw vraag nog niet volledig beantwoord, neem dan gerust contact met ons, dan informeren wij je nader.

Translate »